Wpływ zmienności całkowitego spożycia energii i składu diety na regulację lipolizy komórek tłuszczowych u osób o idealnej wadze.

Utrzymujące wagę, bogate w tłuszcz, "ostrożne", bogate w węglowodany, a także dietę o obniżonej energii (300 kcal / d) były karmione kolejno przez 7 d do 12 zdrowych mężczyzn o idealnej masie ciała w warunkach oddziału metabolicznego. Pod koniec każdego okresu izolowane komórki tłuszczowe przygotowywano z podskórnej tkanki tłuszczowej brzusznej i inkubowano in vitro w nieobecności lub obecności deaminazy adenozyny, samodzielnie lub w połączeniu z różnymi hormonami i środkami lipolitycznymi lub antylipolitycznymi. Różnice w całkowitym spożyciu energii i składzie diety miały charakterystyczny i specyficzny wpływ na lipolizę komórek tłuszczowych in vitro. Wysoka dieta węglowodanowa i ostrożna powodowała niskie wskaźniki niestymulowanego uwalniania glicerolu i zaburzonego działania insuliny w obecności deaminazy adenozyny (320 mU / ml). Diety o wysokiej zawartości tłuszczu i energii charakteryzowały się wysokim wskaźnikiem niestymulowanego uwalniania glicerolu. Wrażliwość antylipolizy na insulinę i prostaglandynę E2 była 10 do 200 razy mniejsza odpowiednio w przypadku diety o obniżonej wartości energetycznej niż na bogatej w tłuszcze. Wpływ powyższych katecholamin alfa-2 i beta-adrenergicznych oraz N6-fenyloizopropyloadenozyny nie miał wpływu na poprzednie diety.

Czytaj więcej artykułów medycznych...